Witajcie,
Sezon dyniowy trwa w najlepsze, dlatego też i my postanowiłyśmy przygotować coś zawierającego to wspaniałe warzywo. Dynia smakuje dobrze zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie nasze muffinki. Trafia się ku temu okazja - Halloween za pasem ;) Użyjcie wyobraźni i stwórzcie swoją niepowtarzalną wersję przekąski halloweenowej. A już niedługo na naszym blogu kolejne przepisy halloweenowe oraz takie na wykorzystanie dyni.
Przepis od pani Dorotki, znajdziecie go tu.
Składniki (na 24 sztuki):
140g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki startej gałki muszkatałowej
pół łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 szklanki kefiru
1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
3/4 jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
Posypka cukrowa:
4 łyżki brązowego cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu
* nasz puree zrobiłyśmy z przepisu Bake&Taste
Przygotowanie:
1. Naszykuj wszystkie składniki wcześniej, by były w temperaturze pokojowej.
2. Wymieszaj, przesiej i odłóż w misce: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
3. Kefir wymieszaj z puree dyniowym i odłóż na bok.
4. Utrzyj mikserem masło z brązowym cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując. Dodawaj na zmianę puree i suche składniki, w kilku partiach, mieszając łyżką, tylko do połączenia składników.
5. Formy do muffinek wyłóż papilotkami.
6. Masę rozdziel pomiędzy papilotki. Posyp każdą porcję posypką cukrową. Piecz w temperaturze 195ºC przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo fajna wersja muffinek. Przyprawy korzenne wzbogacają smak dyni i delikatnie rozgrzewają. Idealne na jesienne wieczory. Moja ocena: 8,5/10.
Julka: Super muffinki, idealnie wydobywające smak dyni. Cukrowa posypka przyjemnie chrupie w buzi :) Moja ocena: 9/10.
Prześlij komentarz